עקרון 4
משוואת הבריאות
ואנלוגיית 'חשבון הבנק'
בשורה התחתונה הדברים הם פשוטים: הבריאות היא מאזן בין כל הגורמים השליליים (=גורמי סטרס) אליהם אנחנו נחשפים, לבין היכולת של הגוף להתמודד עם אותם גורמים שליליים.
ככל שיכולת הגוף להתמודד היא גדולה יותר מסך הגורמים השליליים, אנחנו נשארים בריאים. ברגע שפועלים עלינו יותר גורמי סטרס (נפשיים, מבניים וביוכימיים) ממה שהגוף יכול להתמודד איתם, מחלות מתפתחות.
עקרון זה נשמע לכם אולי טריוויאלי, אך הוא רחוק מכך. אני בטוחה שאם תסתכלו על זה קצת יותר לעומק, תגלו שאף פעם לא ממש חשבתם על העניין בצורה כזו.
אז מהי משמעותו של הדבר?
נסתכל קצת יותר לעומק על שני הצדדים של המשוואה:
1. הגורמים השליליים (והקשר לסטרס)
מדובר בגורמים רבים ומגוונים שכוללים בעצם כל דבר שקשה לנו, כואב לנו, מכביד עלינו או מכניס אותנו ללחץ – הגדרה ששווה לחלוטין להגדרה של גורם סטרס. הקונספט האמיתי של סטרס שונה במעט מהתפיסה העממית שסטרס מתייחס רק ללחץ הנפשי שאנחנו מרגישים. למעשה, סטרס הוא כל דבר שמכביד על הגוף והביוכימיה שלו, על מערכת התנועה ועל המצב הנפשי. תמצאו הסברים מעמיקים יותר במאמרים אלה: "סטרס והעולם המודרני", "מהו סטרס" ו-"סטרס – המכנה המשותף לכל חולי וכאב".
אפשר לחלק את גורמי הסטרס השונים לפי שלושת התחומים של משולש הבריאות (ראו גם עקרון מס’ 3).
להלן דוגמאות לגורמי סטרס (גורמים מכבידים) לפי התחומים:
- התחום הנפשי: "סטרס נפשי”, חרדה, מחשבה שלילית, דיכאון, דאגה, עצב, מערכת יחסים הרסנית, אבדן של אדם יקר, תחושה של חוסר שליטה בחיים, בדידות וכן הלאה.
- התחום המבני/מערכת התנועה: חוסר תנועה, יציבה לקויה, ישיבה מרובה ו/או לא נכונה, ספורט מאומץ, חריקת שיניים, הידוק לסתות, צלקות (כולל כתובות קעקע) ועוד.
- התחום ביוכימי/פיזיולוגי: הגורמים השליליים השייכים לתחום זה מתחלקים לשלוש קבוצות גדולות:
- חוסרים תזונתיים של ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, חומצות אמינו ושומן חיוניות ועוד
- הרעלים הרבים שאנחנו נחשפים אליהם, כגון: זיהום אוויר, חומרים כימיים הנמצאים במזון מעובד, שאריות הדברה על פרות וירקות, הורמונים הנמצאים בבשר, במי שתייה ובבקבוקי פלסטיק, דליפת כספית מסתימות שחורות בשיניים ועוד רבים.
- מחוללי מחלה כמו וירוסים, חיידקים ופרזיטים שנכנסים לגוף ומנסים להשתלט עליו.
השאר את התרופות אצל הרוקח אם ביכולתך לרפא את החולה בעזרת תזונה.
היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית
2. "יכולת הגוף להתמודד עם גורמי סטרס"
כפי שצויין בעקרון מס' 2 יש לגוף מנגנונים רבים כדי לנטרל גורמי סטרס ולשמור על בריאות הגוף. מנגנונים אלה כוללים, בין היתר, היכולת לנטרל ולהפריש רעלים, היכולת לתקן נזקים שנגרמו לתאים או לחומר הגנטי, והיכולת להילחם במחוללי מחלה שונים. כל מערכות הגוף מעורבות בתהליכים אלה.
כמובן שהתמונה המלאה מורכבת יותר.
קודם כל, קיימים הבדלים גנטיים בין האנשים השונים היכולים להגביר או להגביל את יכולות הגוף לפצות ולהתמודד עם גורמים שליליים (עקרון מס’ 5 מתייחס לכך בהרחבה).
בנוסף, חלק מהגורמים השליליים שפועלים עלינו (למשל חוסרים תזונתיים ורעלים מסוימים) לא רק מגבירים את “הצד השלילי”, הם במקביל גם מקטינים את “הצד החיובי” – וזה מוביל אותי .
אנלוגיית חשבון הבנק
לכולנו יש חשבון בנק וכולנו יודעים איך זה עובד. כסף נכנס לצד הזכות וברגע שנוציא אותו, הסכום יורד בצד החוב. היתרה מראה לנו אם אנחנו עדיין בזכות או האם כבר עברנו לחוב. כל עוד לא נוציא יותר ממה שהכנסנו – הכל יהיה בסדר, אך אם נוציא יותר – ניכנס לאוברדרפט (משיכת יתר).
הוצאה של סכום קטן בדרך כלל לא תגרום לבעיות, אבל אם נבזבז כסף בצורה קיצונית ולא מבוקרת – נכנס לבעיות רציניות: ייתכן שיוחרם חלק מהרכוש שלנו, אולי אפילו נצטרך ללכת לכלא – הכל תלוי בגודל החוב שצברנו. בנוגע לבריאות המצב הוא דומה. לכל אחד יש "הכנסה" מסוימת הנכנסת לחשבון הבריאות שלו בצד הזכות. גודלה של ההכנסה עלול להשתנות מאדם לאדם בהתאם לשינויים גנטיים (ראו גם עקרון מס’ 5). ה"הכנסה" מסמלת את היכולת הגנטית של הגוף לפצות על, ולהתמודד עם, הגורמים השליליים אליהם הגוף נחשף.
דברים נוספים הנכנסים לצד הזכות ו"מגבירים את היתרה", הם למשל כל החומרים המזינים שנמצאים באוכל שלנו, שינה טובה, תנועה מתאימה וכל דבר אחר שאנחנו עושים כדי לתמוך בגוף שלנו. צד הזכות הכולל שווה ליכולת האמיתית של הגוף להתמודד עם גורמי הסטרס הפועלים עלינו.
לצד החוב נכנסים כל הגורמים השליליים (= גורמי הסטרס) אליהם אנחנו נחשפים, כגון: חשיפה לרעלנים, סטרס נפשי, עצב, חוסרים תזונתיים, חוסר שינה וכו'.
מסקנת ביניים חשובה:
אפשר לפצות על חלק מ"הבעיות הגנטיות" ע"י אספקה טובה של חומרים מזינים, שינה טובה והרגלי חיים בריאים!
ככל שיש לנו זכות ב”חשבון הבריאות” שלנו אנחנו בריאים, אך ברגע שניכנס למינוס מחלות מתחילות להתפתח. ככל שהמינוס גדול יותר המחלה בשלב מתקדם או חמורה יותר.
חשיבותה של תזונה בריאה במשוואה
על חלק מגורמי הסטרס המשפיעים עלינו אין לנו שליטה, כמו לדוגמה כמות הרעלנים הנמצאים באוויר שאנחנו נושמים. על חלק אחר נוכל לשלוט חלקית, כמו למשל על כמות הסטרס הנפשי שאנחנו מרגישים, או כמה חיובי או שלילי אנחנו חושבים. אולם, קיים גם חלק שנמצא לגמרי בשליטתנו והוא כולל בראש ובראשונה את האוכל וה”לא-אוכל” (כמו ממתקים, מזון מעובד, שתייה ממותקת…) שאנחנו מכניסים לפה.
התזונה חשובה במיוחד כי היא משפיעה על שני צדדי החשבון, הזכות והחוב: אם נאכל אוכל שאינו מכיל את כל החומרים המזינים שהגוף צריך, הסכום בצד הזכות של חשבון הבריאות קטן – בדומה לכך שהמשכורת יורדת כאשר לוקחים יותר מדי ימי חופש או מחלה. במקביל, אוכל מהסוג הזה בדרך כלל מכיל כמות גדולה של כימיקלים, רעלים, מלח וסוכר – וכל אחד מהם הוא גורם שלילי המגביר את צד החוב.
כלומר, לא רק שהמשכורת יורדת כי לא הלכנו לעבודה, ההוצאות גדלות במקביל כי במקום לעבוד בילינו בבתי קפה. כולנו יודעים שלאורך זמן זה לא יעבוד (למעט אחוז קטן מהאוכלוסייה שנולדים עשירים). לגבי הבריאות זה אותו הדבר (גם כאן יש אחוז קטן של "עשירים" באוכלוסיה, כלומר עם יכולת גנטית ענקית לפצות על גורמים שליליים, אבל רובנו לא שייכים לקטגוריה זו).
לכן, תזונה בריאה היא אחד הדברים החשובים ביותר כדי לשמור על בריאות טובה.
היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, אמר: "בדיוק כמו שמזון גורם למחלות כרוניות, הוא יכול להיות התרופה החזקה ביותר שלהן".
בנוסף, חשוב ביותר לעבוד על גישה חיובית לחיים, להתמודד עם בעיות במקום להתעלם מהם וכו’, כי ייתכן שאושר אמיתי הוא כוח הריפוי החזק ביותר שקיים – בדומה לבונוס ענק שנכנס לכם לחשבון הבנק.
בדיוק כמו שמזון גורם למחלות כרוניות, הוא יכול להיות התרופה החזקה ביותר שלהן.
היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית
מילה אחת על חופש הבחירה שלנו כאנשים בוגרים ועצמאיים
כל אחד מאיתנו יכול לבחור לעשות עם החיים שלו מה שהוא רוצה – העיקר לפעול מתוך מודעות ומוכנות לחיות עם ההשלכות.
ידע הוא כוח… וידע זה מה שאתם צריכים כדי לקבל החלטות מושכלות. רק אם תדעו איך הדברים משפיעים על "משוואת הבריאות" שלכם תוכלו באמת לבחור איך אתם רוצים לחיות. לכן, כדאי לכם להיות כמה שיותר מודעים ולהתעניין כמה שיותר בנושאי בריאות.
ישנו פתגם שאומר: אי-ידיעת החוק לא פוטרת מפני העונש. כלומר, אם אנחנו בוחרים בהרגלי חיים שהורסים את הבריאות נצטרך להתמודד עם ההשלכות, בין אם בחרנו אותם מתוך מודעות או לא.
כדי לספק לכם כמה שיותר ידע הקמתי את האתר "HealthMe" שמכיל כתבות רבות בכל הנושאים הקשורים לבריאות.