המדריך לבריאות

חשיבותה של תזונה בריאה

האם אי-פעם שאלתם את עצמכם ממה אנחנו עשויים? איך אמא "בונה" תינוקת בתוך הרחם שלה? איך ילד גדל לאורך השנים? מאיפה מגיע החומר הבונה אותנו?

החומר הזה מגיע מהאוכל שאנחנו מכניסים לפה, המתפרק לחלקיקים קטנים במערכת העיכול, הנספגים אל תוך זרם הדם. בשורה התחתונה: אם אתם מכניסים רק "ג'אנק פוד" זול לפה – זה החומר היחיד שהגוף יכול להשתמש בו כדי לבנות עצמות, תאים, הורמונים וכו'. זה כמו להשתמש בחומרים זולים ונחותים בבניית הבית שלכם: זה מצמצם הוצאות ואולי גורם לכם לסיפוק באותו הרגע, אך ייתכן שתשלמו על זה מחיר כבד בהמשך. אותו הדבר נכון לגבי הגוף.

סיבה מס' 1 לחשיבותה של תזונה בריאה:

תזונה היא המקור היחידי לאבני בניין של הגוף, מהם הוא מחדש תאים ורקמות, מייצר הורמונים, אנזימים וחלבונים וכו'. ככל שאיכות התזונה טובה יותר, אבני הבניין באיכות טובה יותר. פשוטו כמשמעו – WE ARE WHAT WE EAT.

זה גם אומר, שהאוכל שאנו אוכלים צריך לכלול את כל אחד מהחומרים הנחוצים כדי לייצר כל אחד מאבני הבניין שהגוף צריך: חלבונים, שומנים שונים, פחמימות, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, פלבונואידים, נוגדי-חמצון ועוד רבים. כאשר אף רק אחד מהם חסר, כל מיני דברים בגוף מפסיקים לעבוד כראוי – למרות שכנראה לא תרגישו את זה במהלך שנים רבות, עד הנזק מצטבר לרמה הגורמת לסימפטומים ברורים ומורגשים. כדי למנוע זאת ולזהות חסרים תזונתיים בזמן, אנו משתמשים בבדיקות המעבדה העדכניות וחדשניות ביותר.

פשוטו כמשמעו - We are what we eat

אולם, זה לא נגמר בתאוריה הפשוטה הזו וזהו למעשה נושא מורכב ביותר. אנחנו בנויים מביליוני תאים – ליתר דיוק, האומדן העדכני ביותר מעריך כי כל אחד מאיתנו בנוי מ-3.72×1013 תאים (זה 37.2 ביליון תאים!). בנוסף לכך, על הגוף שלנו ובתוכו חיים כ-3.9×1013 חיידקים ידידותיים. כלומר, חיים איתנו יותר חיידקים מאשר כמות התאים שיש לנו בגוף. (כמות הווירוסים הידידותיים בתוכנו כנראה אף גדולה יותר.) חיידקים ונגיפים אלו חיים איתנו בהרמוניה ובסימביוזה. 

יותר מזה, ההישרדות שלנו תלויה בנוכחותם, כמו שהישרדותם תלויה בנו. לא נוכל לחיות אחד בלי השני.

עובדה זו התגלתה לא מזמן וחשוב ביותר להבין את משמעותה: 

הרוב המכריע של החיידקים ווירוסים המקיפים אותנו הכרחי להישרדותנו ואסור לנו להרוג אותם!

הם עוזרים לנו לעכל מזון, הם מייצרים ויטמינים עבורנו, הם משפיעים על מצב הרוח שלנו, על רמות הסוכר בדם, על שיעור ההשמנה ועל דברים רבים נוספים.

חקר ההשפעה האדירה של החיידקים הטובים על בריאותנו התחיל רק לפני כעשור ואנחנו רחוקים מלהבין הכל. למעשה, הצלחנו בעיקר להבין כמה אנחנו עוד לא מבינים. מה שכן הבנו הוא שבריאות טובה ורווחה (well being) תלויים במידה רבה בנוכחות מספקת של החיידקים (ונגיפים) הידידותיים ובהרכב נכון בין הסוגים השונים. למעשה, המחקרים העדכניים ביותר רומזים על כך שאנחנו בעצם סופר-אורגניזמים המורכבים מתאים אנושיים וה-DNA האנושי בתוכם, כמו כן מהתאים של החיידקים והנגיפים החיים איתנו בסימביוזה וה-DNA שלהם. ה-DNA המגיע מתאי החיידקים (ונגיפים) מהווה יותר מאשר 99% מכלל ה-DNA בתוכנו.

סיבה מס' 2 לחשיבותה של תזונה בריאה:

אנחנוו צריכים להאכיל לא רק את עצמנו אלא גם את החיידקים והנגיפים בהם הישרדותנו תלויה (הנקראים גם "פלורת מעיים").

במידה והאוכל שאנחנו מכניסים לגוף לא מתאים לחיידקים הטובים, הם יתחלפו בחיידקים ופטריות "רעים", דבר שישפיע בצורה שלילית על בריאותנו ויגרום למחלות שונות רבות. 

כיום ישנן מחלות שאנחנו יודעים שנגרמות או מושפעות מחוסר איזון בפלורת המעיים, ביניהן: 

קרוהן, קוליטיס, תסמונת  המעי הרגיש, צרבות/ריפלוקס, בעיות עיכול נוספות, טרשת נפוצה ורוב המחלות האוטו-אימוניות הנוספות, דיכאון, חרדה, סוכרת, שמנת יתר, אלרגיות ועוד.

במהלך מיליוני שנים של אבולוציה, פלורת המעיים הידידותית לנו התפתחה בהתאם למזון שהיה נגיש לנו: ירקות, פרות, אגוזים, דגנים וקטניות במידה מסוימת, בשר, ביצים וכו'. מה שלא היה נגיש: סוכר מעובד, פחמימות מעובדות, כימיקלים, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח סינתטיים, חומרי הדברה – בקיצור: כל דבר כימי וכמעט כל דבר מעובד. 

בעוד שהתאים שלנו יכולים להתמודד עם כמות מסוימת של רעלים כאלו, החיידקים בתוכנו פחות מסוגלים להתמודד אתם. למרות שעוד לא הבנו את משמעותו של הדבר עד הסוף, התחלנו להבין שאפילו שינויים קטנים בהרכב פלורת המעיים משפיעה בצורה משמעותית על בריאותנו.

בדיוק כמו שמזון יכול לגרום למחלה כרונית, הוא יכול להיות התרופה החזקה ביותר שלה.
היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית

בנוסף להשפעה השלילית על שגשוג החיידקים הטובים במעיים, חלק מהרעלים עושים את דרכם אל תוך גופנו ונספגים. תוכלו לדמיין לכלוך ואשפה הנכנסים לדירה שלכם, איתם תצטרכו להתמודד בצורה כלשהי. אפשר לנקות הכל החוצה, אך כדי לעשות זאת אתם צריכים עזרים מסוימים כגון: מטאטא, שקיות אשפה וכו'. אם אין ברשותכם כלים כאלה, כנראה שתנסו לפנות מה שתוכלו לפינה מסוימת כך שזה יפריע לכם קצת פחות בחיים היומיומיים. 

הגוף עושה את אותו הדבר:

הגוף המתוחכם שלנו מנסה לנטרל את הרעלים ולנקות אותם החוצה, אך לשם כך הוא צריך ויטמינים, מינרלים, נוגדי-חמצון ועוד. כאשר אין לו מספיק מהם, הוא מנסה לאחסן את החומרים הרעילים בכל מיני פינות בגוף, שם פחות יפריעו לקיום תהליכים שגרתיים, לדוגמה בתאי שומן, אולי אפילו בפאשיה. כדי לנקות את "האשפה" מכל הפינות האלה בגוף, הרבה מטפלים ברפואה טבעית ממליצים לעשות "ניקוי רעלים" או "דיטוקס" (detox) אחת לכמה זמן.

בשל כך, ג'אנק פוד, ממתקים ומזונות לא בריאים מהווים קללה כפולה:

הם מספקים הרבה "אשפה" לגוף (שומני טראנס, סוכר, מלח, חומרים משמרים וכו') ולא מספקים את הנוטריינטים (ויטמינים, מינרלים, נוגדי-חמצון וכו') הנדרשים לגוף כדי לנקות את הלכלוך ולשמור על בריאות התאים.

אולם, עכשיו שאנו יודעים למה תזונה בריאה היא חשובה, שאלה אחרת צצה.

מה בדיוק היא תזונה בריאה?!?

התשובה לשאלה זו קצת מורכבת, בעיקר כי התשובה משתנה מאדם לאדם. בעוד שהדברים הלא-בריאים (כגון: תוספות כימיות, סוכר שולחן, שמן מזוכך ועוד) באמת לא בריאים (או אף רעילים) לכל אחד, הדברים "הבריאים" (כגון: פרות וירקות אורגניים, שמנים איכותיים וכו') לא בהכרח בריאים לכל אחד. דברים אלו בריאים לך באופן אישי אך ורק כאשר אינך אלרגי/ת או רגיש/ה אליהם!

לסיכום:

הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא להוריד מהתזונה את כל המרכיבים הלא-בריאים. לאנשים בריאים וחזקים זה גם יכול להיות מספיק כדי לשמור על בריאותם. אולם, אם את/ה כבר סובל/ת מסימפטומים או בריאותך עדינה (ראה גם עקרון מס' 5 של שיטת צופיה) כדאי לך להבין מהן רגישויותיך למזונות ולהוריד את אותם המזונות. 

כבונוס, כנראה שתתחיל/י לרדת במשקל ברגע שתפסיק/י לאכול מזונות שלא מתאימים לך!

אכילת מזונות לא מתאימים גורמת לדלקתיות בגוף ולצבירת נוזלים ברקמות הוגף, דבר שלא רק גורמת לתחושת נפיחות וכבדות אלא גם לעלייה במשקל ובנפח. 

לקריאה על איך ניתן לאבחן רגישויות למזונות לחץ/י כאן.

הכתבה הבאה במדריך לבריאות:

חשיבותם של אושר, הודייה וחשיבה חיובית

לא הכל בראש, אך מה שכן בראש משפיע בצורה חזקה על הגוף. אושר אמיתי הוא אחד מכוחות הריפוי החזקים ביותר ושווה להבין לעומק איך הוא נוצר ועל מה הוא משפיע. תחום הפסיכולוגיה החיובית נותן לנו כלים פשוטים אך עצמתיים להעצמת האושר שלנו.