המדריך לבריאות

חשיבותם של אושר, הכרת תודה וחשיבה חיובית

רבים מאיתנו מתייחסים לתחושת האושר, כמו גם לרגשות אחרים ומחשבות, כחלק ניפרד לחלוטין מהגוף שלנו ובריאותו.

בנוסף לכך, רובנו חושבים שאם רק נשיג מטרה מסוימת כמו הצלחה, מערכת יחסים, ירידה במשקל וכו' תחושת האושר תהיה התוצאה הטבעית.

אולם, מחקרים חדשניים מראים שהדברים בעצם מתרחשים בסדר הפוך: הצלחה (וכל מטרה אחרת) מושגת בקלות רבה יותר ומהר יותר כאשר אנו מאושרים ולא להפך.

למעשה, על פי החוקר המפורסם לפסיכולוגיה חיובית, שון אקור (Shawn Achor) נסיבות חיצוניות מאפשרות לחזות רק כ-10 אחוזים מהסיכויים של אדם להיות מאושר לטווח ארוך.  90 אחוזים תלויים ב"מיינדסט" של אותו האדם ואיך שהוא רואה את העולם. בדומה לכך, ניתן לחזות רק 25 אחוזים מהצלחות עסקית על ידי IQ, בעוד ש-75 אחוזים תלויים ברמת האופטימיות, בתמיכה החברתית וביכולת לראות מתח כאתגר במקום איום. בהחלט שווה לראות את הסרטון המשעשע ומלמד, ששון אקור נתן בנושא זה ב-TED (קישור לסרטון נמצא בסוף הכתבה).

מה כל זה אומר?

בשורה התחתונה, כל זה אומר כי האושר שלנו תלוי בצורה בה אנו רואים את העולם ומה שקורה לנו. ככל שאנו מאושרים יותר ואופטימיים יותר יש לנו סיכויים טובים יותר להשיג את המטרות שלנו ולהצליח. לכן, חשוב מאוד לעבוד באופן מנטלי על הפרשנות שלנו למצב הקיים – לראות את חצי הכוס המלאה. במילים אחרות, יש חשיבות רבה לעדשה אנו בוחנים את חיינו ובהחלט ניתן לעבוד על זה ולשנות את מה שלא תורם לנו – רק (וכמו בכל תהליך אחר) צריך קצת להתמיד.

האושר שלנו תלוי בצורה בה אנו רואים את העולם ולא בנסיבות החיים שלנו

מה הקשר בין אושר לבריאות?

מחקרים מראים כי יש קשר חזק בין אושר לבריאות, למרות שבאופן מסורתי חשבו שבריאות טובה מובילה לאושר, ולא – כפי שהעדויות החדשות מראות – ההפך.

המצב הרגשי/נפשי שלנו מהווה צלע אחת של משולש הבריאות (ראו גם את עקרון מספר 3 של 'שיטת צופיה' להסבר מפורט יותר). התחום הביוכימי/פיזיולוגי (התהליכים המתרחשים בתאי הגוף) והתחום המבני (מערכת השריר-שלד) מהווים את הצלעות האחרות. הבריאות היא התוצאה של איזון בכל אחד משלושת התחומים. 

בנוסף, כל אחד מהתחומים משפיע על השניים האחרים, הן בצורה חיובית אם הוא מאוזן והן בצורה שלילית כאשר הוא בחוסר איזון. משמעותו של הדבר היא כי אושר (חלק מתחום הרגשי/נפשי) יכול להוביל לשינויים חיוביים ממשיים בפיזיולוגיה ובמבנה של הגוף. בהתאם לכך, חלק ממחקרי האושר החדשים מראים כי אושר מוביל לרווחה טובה יותר.

בדיוק כמו שמזון יכול לגרום למחלה כרונית, הוא יכול להיות התרופה החזקה ביותר שלה.
היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית

איך אנחנו יכולים להפוך לאנשים מאושרים?!

המפתח הוא "לשנות את העדשה דרכה אנו בוחנים את העולם" – כלומר, להעביר את הפוקוס שלנו מהדברים הרעים שקורים לנו ומאיומים (קיימים או אפשריים) אל היופי הסובב אותנו, האנשים התומכים בנו והדברים המדהימים שהשגנו עד כה.

מסיבות שונות, אנו נוטים להתרכז בדברים שליליים והרסניים. צורת החשיבה הזו מגיעה באופן חלקי מתוך האבולוציה. אם לא היינו רואים את הדברים המסכנים את החיים שלנו, לא היינו שורדים. סיבה נוספת היא כנראה הצורה בה מציגים לנו חדשות מדי יום: רוב זמן החדשות מוקדש לאסונות המתרחשים בכל העולם בעוד שרק מידי פעם מספרים לנו על דברים חיוביים.

צריכה על בסיס יומי של חדשות שמוצגות על פי היחס האמור בין חדשות שליליות לחדשות חיוביות, יוצרת התניה למוחות שלנו. כך אנחנו נוטים לחשוב שזה היחס האמיתי בין טוב לרע בעולם. כתוצאה מכך אנחנו נוטים לחפש כל הזמן את הרע ולהתעלם מהטוב, דבר שמוביל למעגל קסם הרסני. 

כדי לשבור את אותו המעגל אנו צריכים לעשות התניה חדשה למוח שלנו כדי שיעביר את הפוקוס ונתחיל לשים לב לדברים שאנחנו רוצים להתמקד בהם. כמו כל שאר תהליכי התניה מחדש גם תהליך כזה לוקח כמה חודשים לפחות.

איך עושים התניה מחדש בצורה יעילה?

ניתן לשנות תפיסה בצורה הטובה ביותר דרך כתיבה יומיומית. קנו יומן, השאירו אותו ליד המיטה שלכם וכתבו בו כל בוקר או ערב (או שניהם). הדברים שאנו כותבים עליהם נכנסים למודעות שלנו בצורה חזקה יותר. לכן, כתיבה מצליחה לשנות את התפיסה שלנו על העולם בצורה היעילה ביותר. 

כלומר, זוהי פינה שלא כדאי לכם לעגל: קנו יומן ובאמת כתבו בו במקום רק לחשוב על מה שהייתם כותבים!

להמשך קריאה על התניה מחדש בפורטל HealthMe לחצו כאן.

הכתבה הבאה במדריך לבריאות:

חשיבותה של תנועה נכונה

מערכת התנועה מהווה אחד מצלעות משולש הבריאות ותפקודה התקין הכרחי לבריאות הכללית של הגוף והנפש. ככל שמערכת התנועה בריאה קיימת תנועתיות בלתי מוגבלת, ללא כאבים. 

תנועה נכונה היא הכלי החשוב ביותר כדי לשמור על בריאות המערכת.