האבחון
קינסיולוגיה יישומית
קינסיולוגיה יישומית היא שיטת אבחון שפותחה באמצע המאה ה-20 ע"י הכירופרקט האמריקאי ג'ורג' גודהארט (George Goodheart D.C). במהלך עבודתו גילה גודהארט ששרירים מסוימים בגוף שייכים למרידיאנים סינים שונים. בנוסף, הוא הבחין בעובדה שחוזק השרירים ("טונוס" השרירים) משתנה כשהגוף נחשף למצבים שונים.
הוא משתנה לרעה כתוצאה לחשיפה למצבים או חומרים המהווים סטרס לגוף (לדוגמה חשיפה לאלרגן או מחשבה שלילית). לעומת זאת, חוזק השרירים משתנה לטובה כשהגוף נחשף למצבים וחומרים העשויים לעזור לו להתאזן ולהשתקם.
השיטה מספקת מידע על בעיות באיברים הפנימיים ו/או במערכות גוף שונות ועל מצבי עודף וחוסר במרידיאנים הסיניים.
בנוסף, היא מאפשרת לקבוע לכל אחד ואחת מאתנו באופן אישי אילו תוספים או תרופות מתאימים לטיפול בבעיה מסוימת.
כדי למצוא את הטיפול היעיל ביותר צריך להתאים לכל אחד באופן אישי את תכשירי הטיפול המתאימים ביותר. הקינסיולוגיה היישומית היא הכלי הטוב ביותר למטרה זו.
השיטה מתאימה במיוחד לבדיקות של אי-סבילויות או רגישויות (למשל למזונות) ולגילוי של אלרגיות (למתכות, דטרגנטים, חומרי קוסמטיקה ועוד רבים).
בנוסף, היא מאפשרת לקבוע לכל אחד ואחת מאתנו באופן אישי אילו תוספים או תרופות מתאימים לטיפול בבעיה מסוימת.
אחת ההבנות החשובות ביותר של הרפואה האינדיבידואלית היא שכל אחד מאיתנו ייחודי. לא רק לגבי האופי, אלא גם לגבי הביוכימיה והפיזיולוגיה של כל אחד מאיתנו.
כלומר, אין טיפול אחד לבעיה ספציפית שמתאים לכולם, אין דיאטה אחת שעושה טוב לכולם ואין תרופה אחת שעוזרת לכולם.
כדי למצוא את הטיפול היעיל ביותר צריך להתאים לכל אחד את תכשירי הטיפול באופן אישי.
הקינסיולוגיה היישומית היא הכלי הטוב ביותר למטרה זו.
"כלי עוצמתי לאבחון רגישויות ואלרגיות"
עקרונות השיטה
משולש הבריאות - Triad of Health
ישנם שלושה מישורים שמשפיעים על בריאות האדם ורווחתו:
- המישור המבני – מתייחס למערכת התנועה, כולל עצמות, שרירים והפאשיה.
- המישור הכיוכימי – מתייחס לכל התהליכים שמתרחשים בתוך הגוף ברמת התא (או המערכת), כגון: ייצור אנרגיה, פינוי רעלים וכו'
- המישור הנפשי – מתייחס לעולם הרגש ולדפוסי חשיבה והתנהגות
לבריאות טובה שלושת התחומים צריכים להיות מאוזנים. ברגע שנוצר חוסר איזון באחד המישורים (למשל תנועתיות מוגבלת עקב תנוחות עבודה לא נכונות), הוא ישפיע על שני המישורים האחרים ויוציא גם אותם מאיזון.
לפי גישתו ההוליסטית של ג'ורג' גודהארט, בכל מחלה קיים מרכיב מבני, כימי ונפשי. לכן, התייחסות לאחד מהמרכיבים בלבד כבר יאפשר לשפר כל מחלה. עם זאת, כדי לטפל במחלה במלואה, יש להתייחס לשלושת מרכיביה ולטפל בכל חוסר איזון.
לכל תחום יש אמצעי טיפול שונים, כפי שמופיע בתמונה: שיטות טיפול לתחום המבני כוללות, בין היתר, עיסויים, דיקור סיני, אוסטאופתיה ופיזיותרפיה. לתחום הביוכימי/פיזיולוגי שייכים הטיפול התזונתי, תוספי תזונה, טיפול באלרגיות והטיפול התרופתי הקונבנציונלי. לתחום הנפשי שייכים הפסיכותרפיה, ההומאופתיה (דילולים גבוהים), הטיפול בפרחי באך וכל טיפול רגשי אחר.
מידע נוסף על משולש הבריאות תמצאו בכתבה על עקרון מס' 3 של שיטת צופיה.
הקשר בין שרירים למרידיאנים סיניים
במהלך השנים הבחין גודהארט בעובדה המפתיעה ששרירים מוסיימים קשורים למרידיאנים סיניים. כאשר המרידיאן מאוזן מבחינת הרפואה הסינית, איזון זה גם יתבטא בשריר ששייך אליו. חוסר איזון במרידיאן יתבטא גם הוא בשרירים ויחליש אותם או ינעל אותם על מצב חזק מדי.
משמעותו של הדבר הוא שניתן לאבחן דרך בדיקות השריר בצורה פשוטה האם קיים חוסר איזון באחד המרידיאנים (למשל, במרידיאן הכבד) או האיבר ששייך אליו (הכבד). בו בזמן ניתן לבדוק איזה תכשיר (למשל תוסף או צמח מרפא) יחזיר את האיזון.
אבחון זה מאפשר לנו לאתר בעיות פנימיות זמן רב לפני שמדדים יתחילו להשתנות בבדיקות דם.
בדיקת שריר נכונה
לכל שריר יש תנוחה ספציפית ומוגדרת היטב המאפשרת לבדוק את חוזקו. כל שינוי קטן מאותה תנוחה יעוות את התוצאה מאחר ושרירים אחרים יהיו מעורבים בבדיקה. כאשר השריר בתנוחה הנכונה, המטופל יפעיל את הלחץ המרבי שלו כנגד ידו של המטפל, מי שמתנגד למטופל ומגביר את הלחץ בעוד 2-4%. זהו מתח ששריר בריא ומאוזן מסוגל לעמוד בו לזמן מוגבל.
אולם, לא חשוב רק חוזק השריר, אלא גם איך הוא מגיב לגירויים מסוימיים, כמו לדוגמה החלשת המרידיאן אליו הוא שייך. שריר במצב מאוזן כל פעולה שמחלישה את אותו המרידיאן (כמו לחיצה על נקודת הדיקור המורידה אנרגיה מהמרידיאן) תחליש גם את כל השרירים השייכים אליו.
ישנן שלוש תוצאות לבדיקת שריר:
שריר חלש (היפוטוני)
במקרה זה המטופל לא יכול לעמוד בלחץ המוגבר שהופעל על-ידי המטפל. כאב או התכווצויות בשריר גם הם סימנים לשריר חלש.
שריר מאוזן (נורמוטוני)
כאשר שריר מאוזן, הוא יכול להתנגד ללחץ המוגבר שהמטפל מפעיל, אך נחלש יחד עם המרידיאן אליו הוא שייך.
שריר חזק מדי (שריר היפרטוני)
במקרה של שריר היפרטוני, השריר עומד בקלות בלחץ המוגבר שמפעיל המטפל, אך הוא לא מגיב לכל פעולה אשר מחלישה את המרידיאן אליו הוא שייך.
שני המקרים – שריר היפוטוני ושריר היפרטוני – מצביעים על כך שמשהו בשריר, במרידיאן או באיבר המקושר למרידיאן לא מאוזן/לא מתפקד כראוי.
המשך הבדיקות יאפשר לנו לזהות מהי הבעיה ויעזור לנו לקבוע בדיוק מה הגוף שלך צריך כדי להחלים ולהתגבר על הבעיה.
בדיקת שריר המעי הדק: עקב בקשר הקרוב בין המעי הדק למערכת החיסונית, שריר זה מתאים במיוחד לבדיקת רגישות למזונות.
בדיקת שריר הקיבה: מאפשר בעיקר אבחון של תת-חומציות בקיבה וחולשת עיכול כללית.
בדיקת שריר הכבד: מאפשר לבדוק את מצב הכבד שאחראי על ניקוי רעלים. בנוסף, ניתן לבדבוק אילו תכשירי טיפול יעזרו לכבד בתפקיד חשוב זה.
בדיקת שריר בלוטת התריס: מאפשר אבחון של תת-פעילות של בלוטת התריס (גם כשהתת-פעילות עוד לא מופיעה בבדיקות הדם).
בדיקת שריר המעי הגס: שריר זה מאפשר לאבחן בצורה מדויקת מצבי אנמיה והאם האנמיה יושבת על חוסר ברזל, חוסר בוויטמין בי 12 או בי 9 או על חוסר בנחושת.
בדיקת שריר הכליות: מאפשר לבדוק את מצב הכליות ובעיות שקשורות למערכת שריר-שלד.